De meeste ingrediënten scoor ik natuurlijk bij een Turkse supermarkt, maar je vindt het vaak ook gewoon bij Appie of een andere supermarkt. Ik gebruik de volgende ingrediënten:
1 kilo runderlappen, 500 gram champignons, 3 a 4 grote groene pepers, 4 a 5 grote tomaten, 2 rode uien, 2 a 3 tenen knoflook, 1 klein blikje tomatenpuree + 1 el Turkse rode peper pasta (aci biber salcasi), 1 bosje peterselie, een paar snufjes kaneel, 1 tl komijnzaad, 2 blaadjes laurier en peper en zout (naar smaak).
Allereerst moet de pan heel heet worden en dan pas pleur je het vlees erin. Het wordt eerst één grote vochtige bende, maar dat is goed! Je laat het vlees koken in eigen vocht net zolang tot de pan droog is en het vlees lekker bruin is geworden. Nu kan er roomboter bij.
Jaa, in de reel die je mogelijk online hebt gezien gaat er eerst boter in de pan en daarna pas het vlees. Dat komt door een korte discussie met John die het maar raar vond om vlees te bakken zonder boter. Mijn moeder doet dat dus niet. Niet voor dit recept in ieder geval. Het vlees bakt in eigen vet en kookt in eigen vocht. Geen magere runderlappen gebruiken dus!
Hoe dan ook, als het vlees goed bruin is voeg je uien, knoflook en pepers toe. Ik laat het lekker bakken en roer het regelmatig door. Daarna gaan de overige groenten erbij samen met de inhoud van een blikje tomatenpuree + die Turkse puree dus. Ik roer nog een paar keer en voeg alle kruiden toe.
Nu hoef je alleen nog maar een ruime liter water toe te voegen + 2 laurierblaadjes. En bam, stoven maar! Zeker 60 a 90 minuten. In ieder geval tot het goed is ingedikt en het vlees lekker zacht is – even proeven dus. Ook omdat je nog peper en zout toe te voegen hebt wellicht.
Wij gebruiken de Fusiontec Aromatic pan met condensatiedeksel die we cadeau kregen van WMF. Nou, die is dus helemaal top voor dit soort gerechten. Je maakt dit gerecht af met verse peterselie!
Oh en ik serveer deze stoof met Turkse rijst. Ja, ook zoals mijn moeder die maakt 😉